Multinationalele si politicile lor de taxe

Un articol publicat de site-ul AccountancyAge arata ca politicile de taxe ale multinationalelor afecteaza dezvoltarea si investitiile in multe tari.

Un raport OECD arata ca regulile desemnate sa apere multinationalele de dubla impozitare le permite fie sa diminueze foarte mult , fie sa elimine taxele platite in anumite tari. Raportul arata ca multinationalele platesc in mod frecvent rate de taxa de 5%, in timp ce micile afaceri platesc in jur de 30%. In plus, anumite locatii, prin natura favorabila a taxelor practicate atrag sume disproportionat de mari de investitii straine .

Multinationalele se bucura  de un avantaj competitiv incorect fata de micile intreprinderi si afecteaza astfel investitiile , cresterea economica si somajul .

Secretarul general al OECD, Angel Gurria arata ca aceasta practica a devenit tot mai agresiva in ultimii 10 ani.

“Aceste strategii, desi legale, erodeaza baza fiscala din multe tari si ameninta stabilitatea sistemului fiscal international”, afirma acesta. Toti contribuabilii – atat cei mici cat si marile corporatii trebuie sa plateasca corect taxele care le revin si sa aiba incredere ca sistemul fiscal international este corect. “ Acest raport este un pas important in asigurarea ca regulile fiscale globale sunt echitabile si raspunde solicitarii G20 catre OECD de a oferi solutii pentru a depasi criza economica globala.”

Politica preturilor de transfer, bazata pe principiul valorii juste, are deficientele sale, in mod special cand vine vorba de a masura valoarea corecta pentru bunuri intangibile -de exemplu valoarea brand-ului.

 

Articole similare

Comentariul tau aici